Styrket konkurrenceevne i økologisk mælkeproduktion

Styrket konkurrenceevne i økologisk mælkeproduktion - SEGES Projektsitet

Projektets overordnede formål er at styrke konkurrenceevnen i økologisk mælkeproduktion. De seneste års udvikling hos økologiske mælkeproducenter viser lav eller ingen ydelsesstigning, stagnerende/lave grovfoderudbytter, højere fremstillingspris på mælk, lav energiudnyttelse i stalden og samlet set en svag udvikling i produktionsøkonomien, som også betyder, at den økologiske mælkeproduktions konkurrenceevne svækkes i forhold til den konventionelle mælkeproduktion.

 

På den baggrund er projektets formål:

·         At analysere årsager til en svag udvikling af effektiviteten i marken og stalden hos 
 økologiske mælkeproducenter.

·         At udvikle rådgivningen, så bedriftsspecifikke tiltag i mark og stald i højere grad har en
 positiv effekt på nøgletal og økonomisk resultat.

·         Specifikt at vurdere mulighederne i valg af økonomisk optimalt foder- og ydelsesniveau til
 malkekøer under aktuelle og skiftende prisforudsætninger.

·         At anvise virkemidler til at opnå højere udbytter i markbruget, som er koblet til et
 økonomisk optimalt foderniveau i stalden.

Foderet er den største udgiftspost ved produktion af kælvekvier, og det gør opdrætning af økologiske kvier særlig dyrt. Det betyder, at nogle bedrifter kan sænke produktionsomkostningen per kilo produceret mælk betydeligt ved at opdrætte færre kvier.
Fordøjeligheden af økologisk kløvergræsensilage fra 2. slæt og senere ligger på landsplan under det anbefalede niveau på 75. Det kan gå ud over grovfoderoptagelse hos de økologiske køer, og dermed ydelsen.
Et nyt projekt hos Økologi i SEGES har som ambition at vise, hvordan økologiske bedrifter kan sænke produktionsomkostningerne per kilo EKM med 20-30 øre.
Høj andel af afgræsningsgræs i rationen er en sikker vej til et højt dagligt restbeløb per ko sommeren igennem. En vigtig nøgle til høj græsoptagelse er, at køerne er sultne og bestiller noget, når de er udenfor.

© 2021 - SEGES Projektsitet